Drakiáda 2001

6.října proběhl na našem letišti již VI.ročník drakiády. Vzhledem k velké účasti již na minulých ročnících předcházela letošní drakiádě také větší příprava v podobě pečení dortů. Díky několika okolnostem (zapomenutí pečící formy a následně nemožnost vydolovat piškot z náhradního pekáče) bylo v sobotu ráno připraveno šest dortů na zdobení.Do toho přijela Madla s koláčem a hromadou perníčků-dráčků. Zahanbit se rozhodně nenechala ani Věrka se dvěma metrdortama a dalšími zákusky. Jen jsme se modlili,aby měli závodníci prázdné žaludky.

Během soboty dopoledne se sjížděli ti, kteří ještě nestihli své dráčky postavit či vytvářeli různé zlepšovací metody a zahájili trénink. Po raní zatažené obloze a husté mlze jsme si v poledne oddechli, když se začalo objevovat konečně sluníčko. Jen ten vítr nezesílil během celého dne,což rozhodně nebylo ku prospěchu bytelně postaveným konstrukcím. Ve 14.00 začala přehlídka všech modelů na sále.Předmětem hodnocení byl vzhled, originalita a technická stránka. Šestičlenná porota to opravdu neměla lehké. Kromě loňských expozic se objevilo i několik unikátů. Za zmínku stojí především sedmipatrový drak Honzy H., který musel k jeho stavbě z důvodu velikosti použít hangár a modrý Karl rodiny Pivrnců, který zase ohromil použitým stavebním materiálem. Soutěže se nakonec zúčastnilo 23 draků.

Když se slunce konečně pořádně rozzářilo pustili se všichni k předvedení letových vlastností svých výtvorů. V porotě nastal na okamžik zmatek, který drak ke komu patří, ale brzy se všichni mezi soutěžícími zorientovali a začali sázet body do příslušných kolonek. Někteří dráčci se chytli okamžitě, zato jiní měli dost práce, a dokonce došlo i k polámání hned při prvním startu. Porota hodnotila i ochotu soutěžících běhat, aby si nahradili chybějící vítr. Ukázka letových vlastností trvala asi hodinu a poté se porota uchýlila k sečtení bodů a určení vítězů. Této pauzy se využilo k popíjení grogů, které vesele pokračovalo spolu s pojídáním všech těch dortů i po vyhlášení soutěže. Vítězem se stala rodina Pivrncova. Sedmipatrový drak Žebrák Honzy H. skončil s několika trhlinami na druhém místě a třetí byla Dorty a grogy se konzumovaly až do noci, vypil se i soudek piva a zúčastněným se již určitě rodily v hlavě plány na další rok. Snad i další ročníky se setkají s takovou přízní počasí a fajn lidmi.